2010. május 10., hétfő

A legjobbat

Ha megkérdezünk valakit, akinek gyereke van, arról, hogy milyen jövőt képzel el neki, azt fogja válaszolni, "szeretném, ha jobb élete lenne, mint nekem". Ez alatt nagyrészük azt érti, hogy reméli, a gyermekeinek nem lesznek anyagi gondjai, lesz lakása/háza, autója, jó munkája, nem lesznek napi problémái. Tehát a jobb jövő az emberek nagy-nagy többségének az anyagi biztonságot jelenti, ill. az egészséget. Természetesen azt is mondják/gondolják, hogy ezért mindent meg is tesznek. Taníttatják, gyűjtögetnek neki.

Valóban megteszünk mindent gyermekeinkért? Úgy gondolom, hogy nem. Minden szempontból kizsákmányoljuk Földünket, és gyakorlatilag egy szemétdombon élünk. Pazaroljuk az erőforrásainkat, romboljuk a környezetünket, nem törődünk a jövőnkkel. Én szeretném, ha mondjuk a Nagy is láthatna még pandákat, "lőhetne" oroszlánt (persze fényképezőgéppel), ha a Kicsi is tiszta vizet ihatna, és még sorolhatnám.

Mit teszek ezért? Kevesebbet, mint tehetnék, de próbálok fejlődni. Vannak dolgok, amit bárki megtehet, mindenféle anyagi ráfordítás nélkül, amivel kevesebbet használ, jobban gazdálkodik, újra felhasznál. Igyekszem a Nagynak, és a Kicsinek is ezt a szemléletet átadni, és remélem, hogy egyre többen leszünk, akik így gondolkodunk, bár néha támadnak kételyeim.

Ha elolvastad ezt, gondolkodj el azon, hogy Te mit értettél eddig az alatt, hogy a legjobbat szeretném a gyermekemnek, és mit tettél meg érte? Gondolkodj el azon, hogy mit tehetnél, és tedd is meg. De ne egyedül, hanem a gyermekeiddel együtt, hogy nekik ez már természetes legyen. Ha nem tudod, mit tehetnél, gyere vissza ide néha, és olvass.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése