2010. október 27., szerda

Pál. Áfonyás muffin

Már akkor tudta, hogy ez a csütörtök csak egy csodás csütörtök lehet, amikor felébredt. Bár még korán volt, a nap sugarai táncot jártak a szobában, a madarak pedig vígan csiripeltek. Pál, a kandúr felpattant, és nagyot nyújtózott. Kinézett az ablakon, integetett a rigóknak, aztán gyorsan beszaladt a fürdőszobába, hogy megmosakodjon. Megpödörte a bajszát és kacsintott egyet kék tükörképének.
Mert Pál bizony kék volt, a füle hegyétől a farka végéig, csupán a szeme csillogott sárgán és a bajusza feketéllet. Amikor megszületett, csodálkozott az anyja, csodálkozott az apja, a nagyszülei, a szomszédok, az orvosok, az ismerősök és az ismeretlenek: nahát, vajon miért kék ez a kis kandúr? Csodájára jártak az orvosok, a tudósok, az újságírók és a tévériporterek. A vizsgálatok semmi különlegeset nem mutattak, és Pál sem tudott semmi különlegeset, hacsak azt nem, hogy kicsit hangosabban dorombolt más macskáknál. A csodálók lassan eltűntek, és csak a barátok maradtak.
A mosakodás és a bajuszpödrés után felhörpintett egy nagy csupor tejszínt, és elindult a tó felé, mert egy ilyen szép napon egyszerűen muszáj az eget nézni, azt a csodálatos kék eget. A tónál kifeküdt a nagy stég közepére, mancsát a szeme fölé tartotta, és nézte a nagy kékségét. Minden vonzotta, ami kék, talán azért, mert ő maga is kék volt. Az égen kisebb-nagyobb bárányfelhőket terelgetett néhány kósza fuvallat. A nap olyan erősen tűzött, hogy néha be kellett csuknia a szemét. Egészen addig, amíg elnyomta a buzgóság. Arra riadt fel, hogy éhes.
- Ó! - gondolta. Jól elaludtam! Be kellene kapni néhány falatot, de mit?
Még mindig a hátán feküdt, és ahogy újra kinyitotta a szemét, ismét meglátta a felhőket.
- Nicsak, az egyik egészen olyan, mintha egy óriási muffin lenne! Muffin, nyami. Áfonyás muffin…
Pál nem csak az ég kékjét szerette, hanem a szilva kékjét, a kökény kékjét, az áfonya kékjét. Macska létére jobban szerette a gyümölcsöket - a kék gyümölcsöket - az egereknél, hiszen ki látott már kék egeret?
- Azt hiszem, hazamegyek, és sütök egy kis áfonyás muffint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése